Å legge til rette for trygge valper

Feb 27, 2023Dogtivity AS

Ah - dette er et STORT tema og det begynner lenge før du får valpen hjem! 

Jeg mener alle oppdrettere har et enormt ansvar for å legge til rette for valpekullet sitt slik at de er godt forberedt og klare for veien videre hos valpekjøper. 

Først kan vi begynne med den drektige tispen. Forskning har funnet at stress hos drektig tispe påvirker fostrene. Dermed kan en tispe som har vært mye stresset i drektigheten få valper som er litt mer på allerten og litt lettere går i stress. 
Her er det med andre ord viktig å ta godt vare på tispen i hele drektigheten. 

Første tiden etter fødsel er det viktig at tispen får RO. Valpekassen bør da aller helst stå skjermet for andre hunder og aktiviteter i huset. Her er det veldig ulikt hva tispen også trives med. Selv har jeg tisper som slapper best av når valpekassen får stå midt i stuen og de har god oversikt over alt som foregår. Men jeg har også tisper som gjerne vil være i fred og slippe være redd for at de andre hundene plutselig er oppi til valpene dens. 

Når valpene er 2-3 uker begynner øynene å åpne seg og hørselen utvikles. 
Nå er det viktig at valpene blir vandt med huslyder. Som regel begynner også tispen å bli ganske avslappet rundt valpene sine også når de runder 2 uker. Tispen tør å gå fra kassa litt mer (men har det travelt med å komme seg tilbake) og vil kanskje til og med være med på tur. Fra denne perioden oppleves det stor forskjell på valper som vokser opp inne i huset med de dagligdagse lydene som finnes der, og valper som vokser opp i typiske "kennelhus". 
Jeg sier ikke at det er noe negativt med kennelhus - det kan være veldig godt for en oppdretter at valpene sover der og er der i løpet av arbeidsdagen, men de MÅ bli vandt til å være inne også. 
Skramling med kjeler, kopper og kar, lydene fra ovnsvifta og støvsugeren. Vaskemaskinen, oppvaskmaskinen, tv, radio, sønnen som gamer og så videre. Det er MANGE lyder i et hus! 

Videre som valpene vokser, så kan de lett vennes til ting som henger ned og kommer borti dem når de beveger seg, ulike underlag, ting som beveger seg på gulvet, ting som bråker når de selv kommer borti, ting som knitrer og så videre og så videre. 
Dette kalles miljøtrening.
Valpen må også vennes til å gå ut og inn, bevege seg gjennom ulike rom og så videre.

Så er det selvsagt og viktig at valpene får hilse på mennesker - men dette pleier gjerne gå av seg selv. Først og fremst blir de godt vant med hjemmets familiemedlemmer. Men det vil og etterhvert komme valpeinteresserte på besøk, og kanskje naboene er nysgjerrige og vil hilse på også. 

Hvis oppdretter har lagt et godt grunnlag så kan du enkelt bygge videre på dette grunnlaget når du kommer hjem med valpen din! 
Da kan du bruke øvelser som pappeske kaos, bråkeboks, balansesti og lignende. (jeg går forøvrig gjennom disse øvelsene på workshop sosialisering som jeg holder 2 ganger i året)

Har du en valp som er godt miljøtrent, så har du og et godt grunnlag hos valpen for at den skal bli en trygg og selvsikker hund! 

Trygg og selvsikker hund er også mitt fokusområde på Valpeskolen - valpekurset som følger deg og valpen din fra du får den hjem og til den er 6 måneder. 
Vil du vite mer om valpeskolen? Klikk her! 

 

Flere blogginnlegg