Å ha en hund med adferdsproblemer

Jan 03, 2023Dogtivity AS

Eller adferdsutfordringer som jeg helst kaller det. 

Det er uansett ikke lett - uansett hva man kaller det. Om man kaller hunden vanskelig, umulig, sta, reddhare, bråkebøtte, problemhund eller noe annet, så er konklusjonen den samme: det er vanskelig. 

Det aller vanskeligste er at man har så lyst til å få bukt med problemene, få bort utfordringene, lære hunden at det går an å håndtere alt sammen på en helt annen måte, at det ikke er nødvendig å bli så redd for eksempel. 

Men i denne sammenhengen er det èn ting jeg ikke kan få presisert nok: når hunden din utagerer, trekker seg unna, ikke vil det du vil, tydelig viser ubehag eller at den er utilpass, så er den verken sta, umulig eller vanskelig. 
For jeg kan love deg det, at er det noe hunden din vil så er det å tilfredsstille deg som eier, og gjøre det den tror du forventer av den! 
Men i en setting som hunden finner altfor krevende, så klarer den bare ikke. Den reagerer instinktivt, og instinktene tar over for fornuften.

Det jeg opplever som utfordrende med mine hunder, er det heller ikke sikkert at du ville opplevd som like utfordrende. 
Ta for eksempel en hund som trekker i båndet. For meg er det en kjempestor utfordring, fordi jeg har ikke styrken i fingrene/hendene til å holde igjen over lenger tid. For deg så kan det godt tenkes at litt stramt bånd hele turen ikke er noe problem, men du synes det er utfordrende først når hunden virkelig legger tyngden sin fremover. 

Her må vi som hundeeiere i felleskap respektere hverandre og hverandres behov! Uansett hvilket tema det dreier seg om. Om det er bånd, hilsing, bjeffing, hopping osv. 

Jeg ska dra meg litt tilbake til temaet jeg egentlig tenkte å skrive. Nettopp det å skulle trene på en adferdsutfordring. 

Det er egentlig irrelevant om adferden du vil ha bort kommer på grunn av at hunden er redd, engstelig, ivrig eller aggressiv. Måten vi jobber på er den samme uansett: 

  1. Du må unngå så mye som overhode mulig, at hunden får fortsette å gjøre uønsket adferd! 
    Det er nemlig sånn at det man øver på blir man god på, så jo mer hunden får øve på uønsket adferd jo bedre blir den på det! Og på motsatt ende; når du unngår at den får øve på uønsket adferd, så vil du samtidig øve på annen adferd, og hunden vil bli bedre på å ta andre valg! 
  2. Tren utenfor settingen!
    Du MÅ ha noe å belønne for å fortelle hunden hva det er du ønsker av den. Men når du er i en setting som hunden synes er vanskelig, så klarer den heller ikke å gjøre noe som du kan belønne.
  3. Bygg opp og styrk de konseptene som er svake!
    Konsepttrening handler om å styrke de egenskapene hunden trenger for å håndtere en gitt situasjon bedre. For eksempel; selvsikkerhet (gjelder de aller fleste adferdsutfordringer) eller ignorering av omgivelser. Det kan være flere konsepter som trenger å styrkes! 

Tenker du nå etter å ha lest dette at "gosh" hvordan gjør jeg dette da? 
Så er svaret; det er litt sammensatt, men samtidig veldig gjennomførbart. "Oppskriften" er ikke nødvendigvis lik for alle hunder - de er tross alt ulike individer med ulike personligheter - så det handler mye om å finne ut hva man burde prioritere først med sin hund. 

Jeg hjelper mer enn gjerne til med å få til en endring for deg og hunden din! Den enkleste måten å få min hjelp på er gjennom medlemsportalen Det Gode Hundeliv portalen. 
Det ligger det allerede mange øvelser og ressurser å venter på deg i portalen, og det kommer ut nytt hver måned (knyttet til månedens tema). I tillegg så har du tilgang til å spørre meg om akkurat det du måtte lure på i den månedlige spørretimen hvor vi møtes live på zoom. 

Du er hjertelig velkommen inn på innsiden. Og jeg kan love deg at de som er medlem fra før har sine egne utfordringer med sin hund, og det er et felleskap med stor forståelse og god takhøyde for ulike utfordringer! 

 

Flere blogginnlegg