Hjelp! Hunden trekker i båndet!

Sep 25, 2023Dogtivity AS

Hvordan få hunden min til å slutte å dra i båndet? 

Dette er et spørsmål mang en frustrert hundeeier har stilt seg. Det absolutt enkleste er å fokusere på båndtrening fra det sekundet du får valpen din. Båndtrening med valp er langt enklere enn med en voksen hund som har lært at å trekke i båndet er det lønnsomme. For det er derfor hunden trekker i båndet; det er det den har lært at lønner seg. 

Hunden min drar i båndet!

Din jobb blir å lære hunden at det er mer lønnsomt å være inne hos deg - og da vil bonusen bli at båndet blir slakt. Dette er ikke trening som er gjort over natta, dette tar tid, og du må alltid være klar for å belønne hunden når den på eget initiativ kommer inntil deg. Det er jo nettopp der du ønsker å ha den!
Det er også viktig å huske på at hunden blir aldri ferdig trent på dette området. Miljøet, omgivelsene vil alltid komme med fristelser - OG belønninger - til hunden din. Du må alltid passe på å opprettholde hunden din sin verdi i å være inne hos deg.

Ønsker du deg en guide som forklarer enda mer om båndtrening? Last den ned her! 

 

Når skal man begynne med båndtrening?

Dette kan du enkelt begynne med allerede fra valpe stadiet. En valp vil naturlig holde seg rundt bena dine. Belønn den masse for å være der! Den vil tidsnok bli større og mer selvstendig og tørre å gå lenger unna. Om du da har gjort en innsats med å belønne nær deg, vil valpen din velge deg fremfor omgivelsene selv når den tør sjekket ut mer og mer. Fortsette med å belønne å være nær deg!
Samtidig er det viktig at valpen din får en positiv assosiasjon til båndet. De første gangene valpen din har på bånd, følg gjerne etter den dit den vil svinse, slik at den slipper å oppleve frustrasjon over at noe holder den igjen. Gradvis prøver du forsiktig å legge litt press i båndet i den retningen du vil gå, og roser og belønner valpen din når den blir med. En valp som er frustrert og ikke forstår hvorfor den ikke kommer dit den vil, vil antagelig forsøke å vrikke seg ut av båndet, stritte i mot og også bite i båndet. Dette er bare frustrasjon! Løft valpen opp og bær den med deg i stedet for å krangle videre med den. Gjør et nytt forsøk når valpen har fått hentet seg inn litt.

Med en voksen hund gjør du akkurat det samme som med valpen - belønn den for å være inne hos deg! Men her er utfordringen at du samtidig må hindre den i å få for mange belønninger fra omgivelsene, for en voksen hund har jo allerede lært seg, og øvd på, at omgivelsene er kjempespennende og byr på mange belønninger. Det man øver på blir man god på - og når hunden øver på å være langt unna deg, og får belønning for å være der (godlukter å sjekke ut, mennesker eller hunder å hilse på, jage ekorn, hare eller rådyr i skogen og så videre), vil den gjerne fortsette med det.

Hunden kan gå med slakt bånd på tur når den har lært at det er det mest lønnsomme

Så hva gjør du da, når hunden drar i båndet selv om du har belønnet den masse for å være inne hos deg? Da må du stoppe opp, bytte retning, korte inn båndet, snakke med hunden og igjen belønne den for å være hos deg.

Husk også på å belønne hunden gjennom dagen når den selv velger å være hos deg. Klapp på den når den kommer inn til deg i huset, gi den noen godbiter rett ved føttene dine når den oppsøker deg i stua osv. Glem litt at du trener båndtrening kun når hunden er i bånd - du trener 24/7 og lærer hunden hva det er du liker at den gjør.

Men jeg må jo gå tur, hva da?

Mens du jobber med hunden din - på å gå med slakt bånd - anbefaler jeg at du først og fremst minimerer turene slik at du går treningsturer i stedet.
Når hunden trenger å få fysisk aktivitet, kan du bruke tiden på å leke med hunden i stedet. Passer du samtidig på at leken foregår med deg og hunden sammen - eks draleke, jaktlek el - vil du også trene på å være nær deg da også.
Det kalles vel vinn-vinn eller hva?

Du kan også ha ulikt utstyr. Bruk et bredt halsbånd og kobbel når du trener, har fokus og hunden skal gå pent, ta på sele og et annet kobbel når hunden får lov å svinse å gjøre som den føler for en stund mens du og kobler av. 

Jeg har også laget en båndtrening guide som du kan laste ned gratis om du ønsker enda litt mer informasjon og treningstips. Den finner du her.


Lykke til med treningen! 

Klem fra Inger Marie

 

Flere blogginnlegg